İnternet erişimi sağlayan bir abone hattı niteliğinde olan kavrama DSL denmektedir. Dijital abone hattı (Digital Subscriber Line) anlamına gelen DSL, hızı değişiklik gösterebilen bir kavramdır. DSL’nin hızına ve bağlantıyı sağlayan sistem ayrıntılarına bağlı olarak değişen farklı adlandırmaları bulunmaktadır. VDSL ve ADSL, bu alt kategorilerden bazılarıdır.
VDSL, çok yüksek hızlı dijital abone hattı (Very High Speed Digital Subscriber Line) anlamına gelir. Fiber hattın, yaşam alanlarında (evlerde, ofislerde, çalışma alanlarında vs.) internet bağlantısı sağlayacak şekilde abonelik açılmasıdır. ADSL ise asimetrik sayısal abone hattı (Asymmetric Digital Subscriber Line) anlamına gelmektedir. Hem VDSL hem de ADSL ana internet hattından bakır kablolar yardımıyla aktarmanın sağlanmasıdır.
ADSL ve VDSL Farklı Nedir?
Aynı türden kablo yardımıyla internet aktarımını gerçekleştiren ADSL ve VDSL, bazı noktalarda birbirlerinden ayrılmaktadır. VDSL’nin hızı, ADSL’ye oranla oldukça fazla olarak ölçülmektedir. Fiber hattın geldiği santrale yakın noktalarda, sinyalin aktarımı güçlü olur. Bu yaşam alanlarına kurulan internette VDSL, 100 Mbps gibi hızlara ulaşabilmektedir. Aynı mesafe ve şartlarda ölçüm yapıldığında, VDSL’nin download hızı, ADSL’ye göre 5 kat daha fazladır. Upload hızının ise 10 kat daha fazla olduğu ölçülmüştür. Bu oranlar, modem kalitesinden internet sağlayan kuruma kadar birçok faktör tarafından etkilenmektedir. Ancak genel hatlarıyla belirtmek gerekirse, ADSL ve VDSL arasındaki temel fark, hızlarıdır.
VDSL ve ADSL arasındaki farklardan bir diğeri, iletim mesafeleridir. VDSL hizmetlerinden tam olarak yararlanılması için yaşam alanının yakınlarından fiber hattın geçmesi gerekmektedir. Bu hizmetin iletim mesafesi oldukça düşük oranlarda belirtilmiştir. Bu nedenle VDSL olanaklarından yararlanmak isteyen bireylerin, yaşam alanlarının yakınlarından fiber hattın geçip geçmediğini sorgulamaları gerekmektedir.
VDSL ve ADSL modemleri de farklılık göstermektedir. Modemler, internet bağlantılarının kurulduğu yaşam alanlarına dağıtımı sağlayan noktalar görevindedir. VDSL olanaklarından yararlanmak için buna özel olarak üretilmiş modemlerin kurulumu gerekmektedir. Bir ADSL modemi, VDSL internet erişimi sunamaz. Ancak bir VDSL modemi, ADSL internet erişimi sunabilmektedir.
Modeminizin hangi tipte olduğunu anlamak için deneyebileceğiniz farklı yöntemler bulunmaktadır. Bunlardan ilki ve en kolayı, müşteri hizmetlerini aramaktadır. İnternet sağlayıcı kurumunuzun müşteri hizmetlerine bağlanarak modem tipiniz hakkında tüm bilgilere ulaşabilirsiniz. İkinci yöntem, modemin marka ve modeli yardımıyla araştırma yapmaktadır. Modem üzerinde marka ve model bilgileri yazmaktadır. Modelini internette aratarak hangi tipte olduğunu kolaylıkla öğrenebilirsiniz.
ADSL VDSL Altyapı Sorgulama
VDSL internet hizmetlerinden yararlanmak için evinizin veya internet bağlantısı kurulacak yaşam alanının çevresinden fiber altyapının geçmesi gerekmektedir. Bu altyapının sorgulaması kolaylıkla yapılabilir. İnternet üzerinden erişebileceğiniz çok çeşitli VDSL altyapı sorgulama platformları bulunmaktadır. Farklı internet sağlayıcılarının altyapı sorgulaması gerçekleştiren internet sitelerini ziyaret edebilirsiniz. Tercih edeceğiniz internet sağlayıcısına bağlı olarak adresini girip, sorgulamanızı gerçekleştirebilirsiniz. Bulunduğunuz bölgenin altyapısına bağlı olarak VDSL veya ADSL’den yararlanabilirsiniz.