Web tasarımının temel kavramları arasında yer alan UI ve UX, sıklıkla karıştırılmaktadır. Kullanıcı arayüzü (user interface) anlamına gelen UI, UX’ın bir alt dalı niteliğindedir. UX, kullanıcı deneyimi (user experience) anlamına gelmektedir.

UX, web sitesini ziyaret eden bireyin yaşadığı her şeyi kapsayan geniş bir kavramdır. Kullanıcı deneyimi denildiğinde, web tasarımının yeterliliği, site hızı, tasarım kategorileri ve bunların işleyişleri, kategori özellikleri, kolay anlama, ilk izlenim, memnuniyet seviyesi gibi birçok alt kategori ifade edilmektedir. Site içerisinde bulunan mevcut tasarımının tüm işleyiş sürecini ele almaktadır. UI, bu özelliklerin ara yüz tasarımı kısmının incelenmesidir. Görsel açıdan yaşanan deneyim de UI içerisinde bulunmaktadır.

UI ve UX Arasındaki Farklar Nelerdir?

UX, birden fazla alt kategoriyi içerisinde barındıran kapsamlı bir kavram değerindedir. UI, UX’in bu alt kategorileri arasında bulunur ve en önemli olanlarından birisidir.

UX, web sitesinin sahibi olan kurum veya kişinin, hedef kitlesine verimli şekilde ulaşmasına yardımcı olur. Bu ulaşma sonucu hedeflenen başarının elde edilmesini kolaylaştırır. Siteye giren bir kullanıcının aradıklarını bulmasını ve elde ettiği ziyaret deneyiminin memnuniyetle sonuçlanmasını sağlar. UI, bu deneyimin görsellikle alakalı yüzüdür. Sitenin estetik tasarımı, UI kapsamında incelenir. Profesyonel bir görünüm, site sahibi kişi veya kurumu doğru şekilde temsil eden tasarım, UI ile ilgilidir. UX, web sitelerinin teknik ve tasarım tüm özelliklerinin işleyişlerini inceler. UI ise, tasarım özelliklerinin işleyişleri ile ilgilenir.

UX, olası sorunların ve karşılaşılabilecek durumların önüne geçen testler yürütür. Olası problemlere çözüm getirerek kullanıcı deneyimi iyileştirilir. UX tasarı kapsamında, siteyi ziyaret eden bireylerin görmediği, ancak deneyimlerini etkileyen tüm teknik detaylar gözden geçirilir. Araştırmalar yapılır, siteler deneme testlerinden geçirilir, performansları iyileştirilir ve kullanıcı deneyimi bu şekilde geliştirilir.

UI tasarı kapsamında ise, sitenin renk skalası, yazıların boyutları, kategorileri, yazı tipi, farklı içerikler arası bırakılan boşluklar, içerikler için ayrılan alanlar gibi özellikler incelenir. Siteyi ziyaret eden bireyin, kullanım süreci boyunca gördüğü tüm özellikler bu kapsamda yer alır.

UI ve UX Neden Önemlidir?

UI ve UX birçok açıdan yüksek önem taşımaktadır. Kullanıcı deneyimi ve kullanıcı ara yüzünün iyileştirilmesi, site trafiğinin arttırılması için kullanılan temel araçlar arasındadır. UX ve UI tasarımının tamamlanması, web sitesinin kullanıcı kullanımına hazır hale getirilmesi, yaratıcılıktan daha fazlasını gerektirmektedir. Uygulanan tasarımın ve sunulan deneyimin başarıya ulaşacağından emin olunması için kullanıcı deneyim testleri yapılmaktadır. Bu deneme sürümleri, sitenin hazır hale gelmesi için hayati öneme sahiptir. Yapılan testler sonucu toplanan veriler gözden geçirilerek UX ve UI üzerinde gerekli değişiklikler yapılır. Bu sürecin birkaç kere tekrar edilmesi, etkileyici bir tasarım, ilgi çekici içerikler ve başarılı sonuçlar için gereklidir.

Kullanıma açılan bir internet sitesini ilk defa ziyaret eden kullanıcılar, memnun kaldıkları sonuçlar elde ettiklerinde siteyi tekrar ziyaret etme eğilimi göstermektedir. Hem estetik hem de teknik detaylarına eşit özen gösterilerek hedef kitlenizi genişletebilir, başarılı web siteleri elde edebilirsiniz. Bu süreçte UI ve UX tasarımının sunduğu tüm araçları kullanabilirsiniz.

 

UI (Arayüz) veya UX Tasarım ihtiyacınız bulunuyorsa uzmanlarımızın fikirlerinden faydalanabiliriniz. Sizin için proje üretmeye hazırız. Teklif almak için https://www.datawebtasarim.com/iletisim/ ulaşabilirsiniz.

Bir yorum Yaz