Bir kimlik numarası görevi üstlenen IP adresleri, internet bağlantısının önemli unsurlarından birisidir. Bu adresin birçok farklı çeşidi ve özelliği bulunmaktadır. Internet Protocol Address’in kısaltması olan IP adresi, internet bağlantısı olan her cihazda bulunur.

Modemlere internetin bağlanmasını sağlayan çeşitli özel şirketler vardır. Bunlar arasında popüler olarak tercih edilenlerden bazıları, Superonline, TTNET ve Vodafone’dur. Modeminizin yer aldığı kapsama alanı içerisindeki cihazların internet bağlantısı bu şirketler aracılığıyla sağlanır. Özel internet sağlayıcı şirketler aracılığıyla sunulan IP’ye harici IP adı verilmektedir. Kullandığınız her modemin üstünde fabrika çıkışlı olarak gelen harici bir IP adresi yer alır. Farklı teknolojik cihazlar, bilgisayarlar, telefonlar, tabletler, televizyonlar, bu adres aracılığıyla ortak bir internete bağlanırlar. Otomatik olarak verilen bu adres, dinamik veya sabit adres olmak üzere iki şekilde gelebilir.

Dinamik IP ve Sabit IP Nedir?

Dinamik IP adresleri, kullanıcılar tarafından bireysel olarak sahip olunan adreslerdir.  Sabit olanlar ise, şirketlerin veya çeşitli kurumların kullandığı adresler olarak adlandırılabilir. Bu ikisi harici IP adresi olarak adlandırılan kategoridedir. Bunlar dışında dahili IP adresi de bulunmaktadır. Dahili IP adresi, aynı internet bağlantısı içerisinde yer alan her türlü elektronik cihazın adresidir.

Dilimize çevrildiğinde ‘İnternet Protokolü’ anlamına gelen IP, farklı cihazlar için ortak bir adres haline gelebilmektedir. İnternet bağlantısını tek çatı altında toplayan bir rakamlar bütünü gibidir. Sayılı dakikalar içerisinde kolaylıkla değiştirilebilmektedir.

IP Adresi Nasıl Değiştirilir?

Adres değişikliği için ilk olarak mevcut IP adresinin öğrenilmesi gerekir. Bunu aşağıdaki adımları takip ederek başarabilirsiniz:

  1. Bilgisayarın “Başlat” menüsünü açın
  2. “Çalıştır” penceresini açın
  3. “Çalıştır” penceresine cmd yazın
  4. Karşınıza çıkan komut penceresine jpconfig yazın ve enter’a basın
  5. Karşınıza çıkan rakamlar, mevcut IP adresinizdir (00.00.000.000 şeklindedir)

Mevcut adresi öğrendikten sonra değiştirme için gerekli işlemleri yapabilirsiniz.

  1. Windows + R’ye basın
  2. Karşınıza çıkan ağ bağlantıları penceresinde ‘ncpa.cpl’ yazın ve enter’a basın
  3. Önünüze çıkan penceredeki kablosuz ağ bağlantısı üzerinde sağ tıklayıp özellikleri açın
  4. Açılan yeni pencerede ‘Internet Protokolü Sürüm 4 (TCP / IPv4)’ seçeneğine tıklayın
  5. Bu pencerenin sağ alt köşesindeki özellikler seçeneğine tıklayın
  6. Açılan yeni pencerede aşağıdaki IP adresini kullan ve aşağıdaki DNS sunucu adreslerini kullan seçeneklerine tıklayın
  7. IP adresi, alt ağ maskesi, varsayılan ağ geçidi, tercih edilen DNS sunucusu, diğer DNS sunucusu kısımlarındaki rakamları doldurun
  8. ‘Çıkarken ayarları doğrula’ seçeneğine tıklayın
  9. Bu noktada sistem yeni IP adresini otomatik olarak test eder
  10. Tamam tuşuna basarak çıkın

IP Adresi Neden Değiştirilir?

Yukarıdaki adımları takip ederek kolaylıkla değiştirilebilen bu adresin çeşitli durumlarda değiştirilmesi gerekebilir. Girmek istediğiniz internet sitesi veya sosyal medya platformu, bulunduğunuz bölgede hizmet vermiyorsa, IP adresinizi değiştirerek giriş sağlayabilirsiniz. Ayrıca giriş yapacağınız bir siteye farklı bir kimlikle ve profille giriş yapmak istiyorsanız da aynı şekilde IP adresinizi değiştirerek bunu başarabilirsiniz.

Bir yorum Yaz