Birçok yazılımın uyum içerisinde çalışması sonucu kullanıma hazır gelen web siteleri, farklı durumlarda hata verebilmektedir. Bu durumlarda, siteye bağlanmaya çalışıldığında bir hata kodu ile karşılaşılır. http Error 500 hatası, sıklıkla karşılaşılan kodlardan birisidir. Bu hata kodu, web sitesi sunucusuyla bağlantıda bir sıkıntı olduğunu gösterir. 500 Internal Server Hatası olarak da bilinen bu durum, sorunun kaynağını tam olarak göstermez. Sunucudan cevap alınmasını engelleyen bu hatanın düzeltilmesi için, olası sorun kaynaklarının bilinmesi ve bu durumlarda yapılması gerekenlerin tanınması gerekir.

http Nedir?

Hyper Text Transfer Protocol’ün kısaltması olan http, dilimize çevrildiğinde ‘Hiper Metin Transfer Protokolü’ olarak adlandırılabilir. Bir web sitesini açmak için gerekli olan unsurlardan birisidir. Erişiminize açık olan bir site sayfasını yüklerken bağlantınızı sağlayan bir köprü niteliğindedir. Bu uzantının olmaması veya hatalı olması durumunda, web sitelerinden istediğiniz verileri alamazsınız ve site yüklemesini tamamlayamazsınız.

http Error 500 Hatasına Neden Olan Durumlar

Error, her türlü teknolojik cihazdaki bütün uygulamalarda ortaya çıkabilecek bir durumdur. Kullandığınız platformların, yüklediğiniz uygulamaların ve açtığınız sitelerin, çalıştıkları şekilde çalışmalarını sağlayan birçok yapıtaşı bulunur. Bu yapıtaşlarının bir tanesinde sıkıntı oluşması cihaz üzerine error olarak yansız. http Error 500’ün oluşmasına neden olabilecek çeşitli durumlar vardır. Bunlardan bazıları:

  • PHP bellek limitinin aşılması
  • .htaccess dosyasının hatalı bir şekilde kurulması
  • Uyumsuz WordPress güncellemeleri
  • Sunucuya gelen aşırı istek sonucu devre dışı kalması
  • Hatalı kodlamalar
  • Dosya izinlerinin veya isimlerinin geçersiz yapılandırılması

http Error 500 Hatası Nasıl Düzeltilir?

  1. Sitenin yedeklenmesi: Herhangi bir hatayla karşılaşsanız da karşılaşmasanız da yapmanız gereken işlemlerden birisidir. Sitenizin bir yedeğinin olması, veri kaybetmemeniz ve olası bir sorun durumunda kopyalama işlemleri sayesinde eksiklerinizi kapatmanız açısından çok önemlidir. Web sitenizin güvenliğini arttıracak bir uygulama, düzenli aralıklarla bu yedekleme işlemini gerçekleştirmek olacaktır.
  2. Kodlama hatalarının düzeltilmesi: Kodlama hatalarında en çok karşılaşılan problem .htaccess dosyaları ve bunların hatalı bir şekilde kurulmasıdır. Bu durumda .htaccess dosyasını yeniden adlandırmayı deneyebilirsiniz. Sorunun çözümü için yeterli değilse .htaccess dosyasını tamamıyla yediden yapılandırmanız gerekebilir.
  3. WordPress sorunları: Uyumsuz güncellemeler veya hatalı eklentiler, WordPress problemlerine neden olabilmektedir. Bu problemin http error 500’e sebep olması durumunda, tüm WordPress eklentileri gözden geçirilerek hatalı bölüm bulunmalıdır.
  4. PHP bellek limiti problemleri: Limit aşılması da sıklıkla karşılaşılan problemlerden birisidir. PHP bellek limitini belirleyen iki faktör vardır. Bunlar hosting firmanız ve WordPress’tir. WordPress’te yaşadığınız herhangi bir sorunun PHP belleğine yansıması sonucu limitinizin düşmesi gibi problemlerle karşılaşabilirsiniz. Limit aşımı durumunda artış istekleriniz için hosting firmanızdan yardım da alabilirsiniz. Çünkü bazı durumlarda WordPress limit artışında bulunmaya çalışsa bile hosting firmanızın belirlediği sınıra ulaştığında daha fazla ilerleyemeyecektir.

Bir yorum Yaz