Web sitelerinin biçimlendirilmesi alanında kullanılan belli başlı teknolojiler mevcuttur. Bunlar arasında ilk sıralarda yer alanlardan birisi, popüler olarak bilinen HTML’dir. Sitenin şekillendirilmesi ve kullanıcılar web sitesini açtıklarında karşılaşacakları görünüme yön verilmesi adına kullanılan bu yöntemler, herhangi bir sitenin başarıya ulaşmasını sağlayan ana basamaklardan birisidir. HTML’nin yanı sıra kullanılan teknolojilerden bir diğer ise CSS kodlamalarıdır. Açılımı ‘Cascading Style Sheets’ olan bu terim dilimize çevrildiğinde Stil Şablon veya Basamaklanmış Stil Katmanları olarak adlandırılır. Sitedeki görünüme yön verme ve istenilen şekilde düzenlenmesini sağlama konusunda birçok seçenek sunar. CSS belirli noktalarda, HTML’ye oranla daha fazla seçenek şansına ve daha geniş bir yelpazeye sahiptir.

CSS Kodlama Nedir?

Web sitelerinin tasarımlarını değiştirmek ve kullanıcı deneyimini iyileştirmek istiyorsanız, bunu CSS kodlama aracılığıyla gerçekleştirebilirsiniz. CSS, web sayfası üzerinde yapılan işlemleri, genel olarak ayarlama imkânı sağlar. Bu kodlama sistemi, her harfin, fontunu, büyüklüğünü, rengini tek tek işlemek yerine hepsini aynı anda değiştirme özelliği sunar. Bu şekilde zamandan tasarruf edersiniz. Ayrıca genel tasarım ve estetik görünüm açısından siteyi istenilen yönde şekillendirilme fırsatını da yakalarsınız. CSS kodlarına hâkim olmak, tasarım üzerinde detaylı bir kontrol gücü kazandırır. İster yepyeni bir site kuruyor olun, ister var olan bir sitenin tasarımını güncelliyor olun, bu kodlama sistemi sayesinde yapılan işlemlerin tüm siteye işlemesini sağlayabilirsiniz.

CSS ile Yapılabilen İşlemler Nelerdir?

Kodlama terimlerine genel olarak hâkim olan birisinin sayılı dakikalar içerisinde öğrenebileceği bu sistem, hiç bilmeyen birisinin bile biraz araştırma yaparak kavrayabileceği bir yapıya sahiptir. Yani isteyen herkes, bu kodlama dilini öğrenebilir ve beraberinde gelen tüm imkanlardan yararlanabilir. Peki bu imkanlar nedir? CSS ile tam olarak neler yapılabilir?

HTML oldukça basit ve temel bir sistem olsa da yapabileceği işlemler kısıtlıdır. CSS, HTML’nin yetersiz kaldığı alanlarda kullanılan bir sistemdir. CSS’le işlem yapmaya başlamak için, temel bir kodlama İngilizce bilgisine sahip olmak ve HTML’ye hâkim olmak gerekir. Site içerisindeki her türlü yazının ve görselin yerleşimi, yazıların rengi, büyüklüğü, stili gibi unsurlar CSS yardımıyla ayarlanabilir. Bunların yanı sıra sitedeki arka plan resmi veya arka planın rengi, eklenen ögelerin veya logoların sayfa içerisindeki konumu, yazıların, kategorilerin konumu, gibi unsurlar da bu şekilde ayarlanabilir.

CSS üzerinde yapılan işlemlerin web sitesindeki tüm sayfalar ve yazılar üzerinde uygulanabilmesi, sitenin genel boyutunun küçülmesini sağlar. Bu da kapladığı alanı azaltır, yüklenme hızını arttır ve kullanıcı deneyimini iyileştirir.

Cascading Style Sheets, popüler olarak tercih edilen bir kodlama yöntemidir. Bu basit kodlama sistemini öğrenerek web sitelerine şekil verebilir, tasarımlarını baştan sonra değiştirebilirsiniz. Sitedeki tüm içeriklerin estetik özelliklerine ve kullanım şekillerine yön verebilirsiniz.

 

CSS kodlama veya iyi bir arayüz geliştiricisine mi ihtiyacınız var ? Sizin için proje üretmeye hazırız. Teklif almak için https://www.datawebtasarim.com/iletisim/ ulaşabilirsiniz.

Bir yorum Yaz