Son yıllarda neredeyse herkesin en az bir teknolojik cihazla internet erişimi vardır, bunun yanı sıra kişi başına düşen teknolojik cihaz sayısı da giderek artmaktadır. Tabletler, desktoplar, laptoplar, televizyonlar, telefonlar derken, internet aracılığıyla web sitelerine bağlandığımız cihazların sayısı giderek yükselmektedir. Web sitelerinin bu farklı teknolojik cihazların ekran boyutuna uyum göstermesi, uygun olarak büyüme ve küçülmesi, içeriklerini ekran boyutuna göre konumlandırması gerekir. Bootstrap, bu gibi özelliklerin kolaylıkla yapılmasını sağlar. Web sitelerin uyumluluğunu arttıran bir tasarım aracıdır. Açık kaynak kodlu olan bu araç, ilk olarak 2011’de ortaya çıkmıştır. Genel kullanıma açılması ile birlikte popülerlik kazanan Bootstrap geçtiğimiz yıllarda bu popülerliği elinde tutmayı başarmıştır. Pratik kullanımı ve ücretsiz olması gibi özellikleri sayesinde bütün web sitesi sahipleri tarafından sevilerek tercih edilmektedir. Güncel olarak kullanılan sürümü Bootstrap3’tür.
Bootstrap Ne İşe Yarar?
Farklı cihazlarda site kullanım uyumluluğu sağlayan Bootstrap, yazılım ve programlama açısından ihtiyaç duyabileceğiniz her şeye sahiptir. Kullanım süreci oldukça kolay olan bu sistemde, kodları direkt olarak kopyalayıp yapıştırabilirsiniz. Böylelikle zamandan tasarruf edebilir, sayılı dakikalar içerisinde istediğiniz web tasarımını elde edebilirsiniz.
Sahip olduğunuz web sitesi için istediğiniz işlemleri Bootstrap aracılığıyla tamamlayabilirsiniz. Kapsamlı yapısı sayesinde site üzerinde bir her noktaya etki eden özellikler uygulayabilirsiniz. Bootstrap’in programlama dili, HTML, CSS, LESS (v3), SASS (v4) ve JavaScript olarak geçmektedir. Popüler olarak tercih edilen tüm internet tarayıcılarında (Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Internet Explorere) çalışabilmektedir.
Bootstrap ile Site Yapımı
Bootstrap yardımıyla web tasarımı yapacaksanız, öncesinde ve işlem sürecinde dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır.
- Web sayfası HTML’nin son sürümü olan HTML5 olmalıdır. Sadece en güncel sürümler birbirleriyle uyumluluk gösterecektir.
- CSS dosyası ile birlikte jquery scriptinin sayfaya eklenmesi gerekir.
- Web sayfanızda geçecek tüm unsurlar için ana referans kaynağınız orijinal getbootstrap.com adresi olmalıdır. Resmî sitesi budur.
- Hazır bir şablon kullanmak istiyorsanız bahsettiğimiz resmi sitede yapacağınız işlemler sırasında indireceğiniz dosyalar içinde hazır olanları bulabilirsiniz.
- İsterseniz kendi şablonlarınızı oluşturarak bunları da kullanabilirsiniz.
Bootstrap Nasıl Çalışır?
Web tasarımı konusunda büyük kolaylıklar sağlayan Bootstrap, bir satırın on iki sütuna ayrılması ile başlar. Daha sonra ekran genişliğine bağlı olarak bu sütunlar daraltılmakta veya genişletilmektedir. Bu uyum özelliği sayesinde, her cihazda karşılaşılan görüntüler farklı, site içeriklerinin konumlandırılması gibi ayrıntılar ise oldukça düzgün olmaktadır.
Kullanımı gittikçe yaygınlaşan Bootstrap, sunduğu hizmetlerin ücretsiz olması sayesinde oldukça ulaşılabilirdir. Uzun saatler harcayarak kod dizileri girilmesi gerekliliğini ortadan kaldırmıştır. İşlem süreçlerindeki hata payını azaltmasının yanı sıra zamandan tasarruf edilmesini de sağlamıştır. Proje ihtiyaçlarına uygun olarak yön verilebilecek çeşitli özelliklere sahiptir. Web sayfalarının farklı ekran boyutlarına uyum göstermesini sağlayarak kullanıcı memnuniyetini arttırmaktadır.